Schrijf het op, laat het los


Goede voornemens gaan vaak over het aannemen van nieuwe gewoontes. Of over het afleren van een hinderlijke eigenschap. Voor beide geldt dat je iets moet loslaten, om ruimte te maken voor iets nieuws.

Maar hoe doe je dat, loslaten?

In Ode schreven we al eens over de therapeutische waarde van gedachten op papier zetten. Een roman schrijven, bijvoorbeeld, is een proces dat zowel louterend als bevrijdend werkt. Maar wat je schrijft hoeft niet door een ander gelezen te worden, je hoeft geen boek te schrijven om in woorden bevrijding te vinden. Probeer het zelf eens met een simpel dagboek.

De website www.lsltn.nl heeft, om het makkelijk te maken het Zeg maar dag boek bedacht. Lsltn (staat voor loslaten) biedt inspiratie voor kleine momenten van reflectie en positieve gedachten. 

Het idee is eenvoudig: zeg elke dag even 'dag' tegen iets in het boek. Je kunt bijvoorbeeld 'dag' zeggen tegen iets vervelends en er afscheid van nemen. Maar je kunt ook 'dag' zeggen zonder iets te willen veranderen, en het alleen laten rusten voor nu.

En 'dag' zeggen is ook iets nieuws verwelkomen. Je kunt ook 'dag' zeggen tegen iets moois dat op je pad komt. Schrijf het allemaal maar op. In het Zeg maar dag boek is ruimte voor al je gedachten (of -beetje flauw- gedagten?) en 365 keer 'dag'.

 Bron