Sessie vrijdag 20 maart 2015

Rationeel denken. Daar hadden we het over.  Ik heb de onlangs overleden filosoof (en hij was Denker des Vaderlands tot ? weet niet meer precies) aangehaald. Een interessante "rationele" denker.

Boeken van hem.
 • Stand-Up filosoof
 • Het Agoramodel
 • Sterven is doodeenvoudig. Iedereen kan het

Samenvatting

 

Stel René Gude een vraag en hij geeft origineel antwoord vol humor en filosofische wijsheid. Het maakt Gude tot misschien wel de meest spraakmakende Nederlandse filosoof van dit moment. Hij maakt deel uit van filosofisch elftal van Trouw, geeft lezingen op Lowlands, spreekt in filosofische cafés, treedt op bij TEDx en schrijft vaak in Filosofie Magazine, het tijdschrift waarvan hij hoofdredacteur was voordat hij als directeur bij Internationale School voor Wijsbegeerte aantrad. En hij heeft nog maar één been. Het andere werd een jaar geleden geamputeerd, toen de kanker terugkeerde. Toch zal hij ook dit jaar tijdens de Filosofienacht weer aan stand-up philosophy doen: losjes improviserend de (levens)vragen van het publiek beantwoorden

"......
Eén van de dingen die hij vertelde en wat is blijven hangen, gaat over emoties en verstand. Hij zei, emoties komen, je wordt boos, verdrietig of wat dan ook, dat overkomt je. Het is een passief gebeuren. Jouw verstand kan er daarna mee aan de haal gaan. Dat is iets actiefs en juist daar kun je invloed op hebben.
Je hoeft niet allemaal situaties te bedenken, je hoeft je niet af te vragen: waarom overkomt mij dit. Jij kunt dus de emoties laten komen zonder er een heel verstandelijk verhaal bij te maken.
Dankjewel Rene Gude, goed gefilosofeerd. De kop er bij houden, het verstand niet van alles laten bedenken. We hebben een goede denker des vaderlands nodig....."

Samenvatting

  De Denker des Vaderlands, René Gude, is stervende. Voor Human sprak Wim Brands met hem over wat er werkelijk toe doet in het leven, over humeurmanagement en over de troost van de filosofie. Juist nu de dood voor de deur staat, blijken filosofische vaardigheden handig om de gemoedsrust te bewaren. Als je goed over de inrichting van je leven hebt nagedacht, hoef je op het eind niet nog van alles goed te maken. Wie een beetje nadenkt hoeft zich ook niet te verliezen in bozige theorietjes over het bittere lot dat je treft. Natuurlijk dat soort sombere emoties zijn er wel, maar je kunt leren om ze niet kunstmatig, door verkeerd gebruik van je verstand, te verlengen.
  En wat het sterven zelf betreft: dat moet toch tamelijk eenvoudig zijn. Tot nu toe is het iedereen gelukt.

  René Gude is Denker des Vaderlands, oud-directeur van de ISVW en voormalig
  hoofdredacteur van Filosofie Magazine. Over hem publiceerde Wilma de Rek eerder
  het boek Stand-up filosoof, de antwoorden van René Gude.

  Wim Brands maakt het tv-programma VPRO Boeken, verzorgt uitzendingen over filosofie voor Human en is dichter.

Recensie(s)


Dit vraaggesprek van Wim Brands met de filosoof René Gude gaat over de invloed die zijn bijzondere situatie – drie jaar geleden is bij Gude een terminale ziekte geconstateerd; zijn levensverwachting is twee jaar – voor Gude als filosoof betekent. In een aantal persoonlijke mijmeringen wordt stilgestaan bij zaken, die dan in het vizier kunnen komen. Daarbij is de rol van de wijsbegeerte belangrijker dan de individuele biografie. Er lijkt hier sprake van een neiging de zaken sereen naar boven, naar redelijkheid tot het einde, af te ronden. Toegankelijke tekst over een algemeen onderwerp, waarin persoonlijke mijmeringen relief krijgen in de context van de filosofische traditie.

P. v. Gennip